Изходната точка на нашия доклад е свързана с антидемократичните тенденции, които

...
Изходната точка на нашия доклад е свързана с антидемократичните тенденции, които
Коментари Харесай

Конференция за руското влияние в медиите в четири европейски страни

„ Изходната точка на нашия отчет е обвързвана с  антидемократичните трендове, които следим в цяла Европа , в това число възходът на популизма изключително след 2008 година вследствие на отчаяние на политическите елити, икономическите процеси, само че също по този начин и цифровите технологии, които постоянно имат отрицателно въздействие върху демократичните процеси “, разяснява в „ Хоризонт до обед “ Румена Филипова, млад анализатор от Центъра за проучване на демокрацията. 

Тя взе участие в  Международна конференция за съветското въздействие в медиите  в четири европейски страни, една от които е България.

„ Операциите за въздействие провеждани от  авторитарни страни като Русия  допълнително ускоряват тези антидемократични трендове най-много посредством уронване на доверието в демократичните институции “, твърди Румена Филипова.

Филева уточни, че  изследват четири държав и – България, Полша, Чехия и Германия и въздействието на Русия върху медиите там.

„ И виждаме, че историческите въздействия върху Централна и Източна Европа от страна на Русия са много огромни, само че в същото време виждаме, че и Германия не е ваксинирана от съветски въздействия, кръговете във политическия и бизнес хайлайф в Германия.

Има доста сходства сред 4-те страни във връзка с  разпространението на проруските пропагандни послания . Те са групирани в четири тематики - шовинизъм, миграция, енергетика и джендър ", описа още Филипова.

По думите ѝ у нас  не се следи директна и официална благосъстоятелност от страна на Русия  в български медии.

" Но това не значи, че съветско въздействие няма, в противен случай това се случва посредством неофициални канали, локални олигархични групи, които имат медии, само че от своя страна имат политически и стопански зависимости от проруски групи ", сподели Румена Филипова.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР